• +30 210 4967757
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΓΛΥΠΤΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΙΣ


cover
Η ποιητική συλλογή «Γλυπτών Παλιννόστησις», είναι αφιερωμένη σε έναν μεγάλο διεθνή αγώνα: την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ξεκινώντας από τον Λόρδο Βύρωνα, μέχρι και τις μέρες μας, Έλληνες πολίτες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιστροφή των γλυπτών. Τα δάκρυα της Καρυάτιδας, συγκινούν όλους εμάς που συνεχίζουμε με επιμονή, πίστη και όραμα αυτόν τον αγώνα. Είναι ένας αγώνας που μας Ενώνει.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας για την επιστροφή των Γλυπτών, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Το Καφενείο των Ιδεών», διοργάνωσε Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό ανέκδοτου, πρωτότυπου και αδημοσίευτου ποιήματος με τίτλο: «Γλυπτών Παλιννόστησις». Ο Διαγωνισμός, αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής και παγκόσμιας κοινότητας αναφορικά με το επίμαχο αυτό, εθνικής αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας, ζήτημα. Το ανά χείρας βιβλίο, περιλαμβάνει τα ποιήματα των 169 ποιητών που έλαβαν μερος στο διαγωνισμό.

Σε αντίθεση με άλλες εκδόσεις που προκύπτουν από ποιητικούς διαγωνισμούς, κρίναμε ότι όλοι οι ποιητές που έδωσαν το παρών τους σε αυτή την προσπάθεια, ανεξαρτήτως διάκρισης, αξίζει να ακουστούν. Γι’ αυτό και όλοι οι συμμετάσχοντες προσκλήθηκαν να εντάξουν το ποίημά τους στην ποιητική συλλογή. Καθώς η ευαισθητοποίηση και η προσπάθεια είναι εκείνα που πρέπει πρώτα απ’ όλα να επιβραβεύσουμε, τα ποιήματα παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά (βάσει του επιθέτου των δημιουργών τους) και δεν γίνεται καμία αναφορά στην κατάταξη ακόμα και εκείνων που διακρίθηκαν πρώτα. Με αυτόν τον τρόπο επιθυμούμε να άρουμε το «διαγωνιστικό» πνεύμα και να αναδείξουμε την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Διότι δεν πρόκειται για λογοτεχνικό διαγωνισμό, αλλά πραγματικό αγώνα που απαιτεί καθαρή συνείδηση και ομαδικό πνεύμα.

Χάρις τους ποιητές μας και της αφιλοκερδούς προσφοράς των εκδόσεων ΑΕΝΑΟΝ, το μήνυμά μας θα γίνει ακόμα πιο δυνατό. Οι πολίτες του κόσμου, έχουν την δύναμη να επαναφέρουν τα τμήματα του κατακερματισμένου Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όλοι μαζί στην υπηρεσία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς!